NEDOSTATAK FOLNE KISELINE

 

Nedostatak folne kiseline je česta pojava. Pošto telo skladišti samo malu količinu folata, ishrana bez folne kiseline dovodi do nedostatka u roku od nekoliko meseci. Neadekvatan unos sirovog lisnatog povrća i citrusnog voća može izazvati nedostatak folata. Može se razviti anemija, koja izaziva umor, bledilo, razdražljivost, kratak dah i vrtoglavicu. Ozbiljni nedostatak može dovesti do crvenog i bolnog jezika, dijareje, gubitka ukusa, depresije, konfuzije i demencije. Ako trudnica ima nedostatak folata, povećava se rizik od rađanja novorođenčeta sa oštećenjem kičmene moždine ili mozga. Dijagnoza se zasniva na testovima krvi. Folni dodaci ishrani koji se uzimaju na usta obično ispravljaju nedostatak folne kiseline u organizmu. Folna kiselina je vitamin B. Zajedno sa vitaminom B12, folna kiselina je neophodna za formiranje normalnih crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK (deoksiribonukleinske kiseline), koja je genetski materijal ćelija. Folna kiselina je takođe neophodna za normalan razvoj nervnog sistema fetusa. Dobri izvori folne kiseline su sirovo zeleno lisnato povrće, špargle, brokoli, voće (posebno citrusi), džigerica, iznutrice, suvi kvasac i obogaćeni hleb, testenine i žitarice. Ekstenzivno kuvanje uništava 50 do 95% folata u hrani.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

NASTAVAK MOJE PRIČE

Гледајте и чекајте код мијелофиброзе: када ово важи?