NEDOSTATAK FOLNE KISELINE
Nedostatak
folne kiseline je česta
pojava. Pošto
telo skladišti
samo malu količinu folata, ishrana bez
folne kiseline dovodi do nedostatka u roku od nekoliko meseci. Neadekvatan unos
sirovog lisnatog povrća i citrusnog voća može izazvati nedostatak folata. Može se razviti anemija, koja
izaziva umor, bledilo, razdražljivost,
kratak dah i vrtoglavicu. Ozbiljni nedostatak može dovesti do crvenog i bolnog jezika, dijareje,
gubitka ukusa, depresije, konfuzije i demencije. Ako trudnica ima nedostatak
folata, povećava se rizik od rađanja
novorođenčeta sa
oštećenjem kičmene moždine
ili mozga. Dijagnoza se zasniva na testovima krvi. Folni dodaci ishrani koji se
uzimaju na usta obično
ispravljaju nedostatak folne kiseline u organizmu. Folna kiselina je vitamin B.
Zajedno sa vitaminom B12, folna kiselina je neophodna za formiranje normalnih
crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK (deoksiribonukleinske kiseline), koja je
genetski materijal ćelija. Folna kiselina je takođe neophodna za normalan razvoj nervnog
sistema fetusa. Dobri izvori folne kiseline su sirovo zeleno lisnato povrće,
špargle, brokoli, voće (posebno citrusi), džigerica,
iznutrice, suvi kvasac i obogaćeni hleb, testenine i žitarice. Ekstenzivno kuvanje
uništava 50 do 95% folata u hrani.
Коментари
Постави коментар