Пређи на главни садржај

Hematokrit- zašto je važan i šta nam pokazuje


Ovaj tekst kao i svi drugi su isključivo informativnog karaktera nikako nisu zamena za doktora

 Koliko god da krvna slika nije u referentnim vrednostima ako je ovaj pokazatelj dobar nema mesta panici ali svakako odlazak kod doktora je neophodan


Hematokrit (HTC) je odnos zapremine eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i zapremine pune krvi. Eritrociti su od velikog značaja za naš organizam. Njihova glavna uloga je da prenose kiseonik i hranljive materije u sve delove tela.

Normalne vrednosti su oko 48% za muškarce i 38% za žene.
Vrednost hematokrita u procentima se otprilike može izračunati tako što se koncentracija hemoglobina u g/dl pomnoži sa 3. 

Utvrđivanje hematokrita se smatra integralnim delom rezultata analize krvi, zajedno sa utvrđivanjem količine crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), belih krvnih zrnaca (leukocita), krvnih poločica (trombocita) i hemoglobina.

Reč "hematokrit" je kovanica od dveju grčkih reči: "hema" (gr. αίμα krv) i "krites" (gr. κριτής suditi), što bi značilo prosuditi, proceniti ili izmeriti krv.
Hematokrit se skraćeno označava sa Ht ili HCT.

Poremećaji ovog laboratorijskog parametra se mogu kretati u dva pravca, prvi kada su vrednosti povišene, a drugi kada su vrednosti snižene.

Snižena vrednost hematokrita
Snižena vrednost hematokrita može da ukazuje na manjak crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili na anemiju usled nedostatka gvožđa jer tada eritrociti imaju manju zapreminu zbog nedostatka hemoglobina za čije formiranje je potrebno gvožđe, iako broj eritrocita ne mora biti smanjen.
Osobe kod kojih postoji rizik za razvijanje anemije su:
  • Mala deca koja ne unose dovoljne količine gvožđa (Fe),
  • Deca koja se brzo razvijaju i rastu, kada je potrebno unositi više gvožđa koje je potrebno za rastući broj crvenih krvnih zrnaca,
  • Žene koje zbog gubitka krvi usled menstruacije, imaju povećanu potrebu za gvožđem.
  • Trudnice kojima je potrebno više gvožđa zbog fetusa koji se u njima razvija,
  • Pacijenti sa hronično bolesnim bubrezima koji više ne luče dovoljno hormona eritropoetina koji stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u koštanoj srži.
Niska vrednost hematokrita može ukazivati i na intenzivno unutrašnje krvarenje.
Niske vrednosti hematokrita se javljaju kod:
  • oštećenja koštane srži:
    • toksini,
    • zračenja,
    • hemoterapije,
    • infekcije,
  • hronična zapaljenska bolest,
  • deficit gvožđa, folata ili vitamina B-12,
  • unutrašnje krvarenje:
    • teške traume,
    • hronična krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (čirevi, polipi, rak debelog creva),
    • obilna menstrualna krvarenja kod žena,
  • hemolitička anemija,
  • otkazivanje bubrega,
  • leukemija,
  • limfom,
  • srpaste anemije,
  • u trudnoći.
Povišena vrednost hematokrita
Povišeni hematokrit ukazuje na uvećani rizik stvaranja tromba koji može dovesti do infarkta (srčanog udara) ili moždane kapi. Zbog povišenog hematokrita, krv postaje gušća i suvlja što može da dovede do stvaranja krvnih grudvica (tromba) koje mogu izazvati začepljenje kapilara što je naročito opasno ako se desi u srcu ili mozgu.
Plućne bolesti povezane sa hipoksijom (smanjena količina kiseonika u organizmu) mogu izazvati povećanu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ovo povećanje nastaje zbog povećanog lučenja hormona eritropoetina od strane bubrega kao reakcija na hipoksiju.
Hematokrit može biti povećan ukoliko je osoba dehidrirala (izgubila dosta vode).
Hematokrit može biti povećan zbog poremećaja u pravilnom funkcionisanju koštane srži koja proizvodi veće količine eritrocita.
Hematokrit se kod profesionalnih sportista meri i kao deo antidoping kontrole.
Uzroci povišenih vrednosti
Povišene vrednosti hematokrita:
  • kongenitalna bolest srca,
  • dehidratacija,
  • tumori bubrega,
  • plućne bolesti,
  • policitemija rubra vera.

Коментари

Популарни постови са овог блога

MOJA PRIČA

Na samom početku da Vam se predstavim: Ja sam Ružica Olah imam 39 godina u momentu pisanja ovog članka i živim u Odžacima. Ja , pre bolesti, 2000.godina Sa nepunih 27 godina dijagnostifikovana mi je Mijelofibroza. Mijelofibroza je opasni poremećaj koštane srži. To je stanje kod koga dolazi do prekida normalne proizvodnje krvnih ćelija, a koje prouzrokuje stvaranje brojnih ožiljaka na koštanoj srži što dalje rezultira anemijom, umorom, slabošću, a ponekad i uvećanjem jetre i slezine.  Mijelofibroza je zaprvo jako redak oblik hronične leukemije. Pripada grupi mijeloproliferativnih poremećaja. Neki slučajevi mijelofibroze godinama ne daju nikakve znakove i simptome bolesti. Međutim, u većini slučajeva, tokom vremena dolazi do pogoršanja, a neki se slučajevi mogu razviti u ozbiljne oblike leukemije. Ćelije krvi, crvena krvna zrnca i bela krvna zrnca i pločice, imaju sposobnost da se dele i umnožavaju u odrežen broj specijalizovanih krvnih ćelija koje se nalaze u krvi. Kada dol

Dostupni načini lečenja

Dostupni načini lečenja     Svako ko boluje od mijelofibroze može imati različit skup simptoma i mogu mu biti potrebni različi načini lečenja. Vaš lekar će Vam objasniti dostupne načine lečenja koji odgovaraju Vašim simptomima i okolnostima koje su specifične za Vas. Nelki ljudi sa mijelofibrozom mogu živeti bez ispoljavanja simptoma tokom više godina i ne mora im biti neophodno lečenje u tom trenutku, ali je neophodno da budu praćeni zbog znakova i simptoma koji mogu uputiti na pogoršanje bolesti. Za obolele od mijelofibroze kojima je neophodno lečenje, Jakavi (ruksolitinib) je odnedavno prvi lek koji je FDA odobrila za lečenje obolelih od MF. Dodatno, neki lekovi koji imaju odobrenje za lečenje drugih bolesti mogu se koristiti za terapiju znakova i simptoma MF. Ovi lekovi ne moraju efikasno delovati kod svih, a neki od njih mogu imati potencijalno ozbiljna neželjena dejstva. Terapije koje se trenutno koriste obuhvataju sledeće: Lek Jakavi (koji je razvila k

ENZIMI I LDH - Laktat dehidrogenaza

Laktat dehidrogenaza  ( LDH ) je  enzim  koji učestvuje u procesu pretvaranja  ugljenih-hidrata  ( šećera ) u energiju, koju ćelije koriste za svoje potrebe.  LDH  se nalazi u mnogim tkivima i  organima našeg organizma, kao što su  jetra ,  bubrezi ,  skeletni mišići , mozak i  ćelije krvi . Kada neka bolest ili povreda oštete naše ćelije,  laktat dehidrogenaza  se izliva u krvotok i njen nivo u  krvi  se povećava.  Visok nivo laktat dehidrogenaze  u  krvi  upućuje na neko akutno ili hronično oštećenje ćelija. Uz pomoć dodatnih testova može se odrediti uzrok ovakvih  zapaljenja . Ekstremno  snižene vrednosti LDH  su veoma retke i obično nisu štetne za naš organizam. ZAŠTO SE RADI ANALIZA? Radi se kao pomoć u dijagnostici oboljenja koja uzrokuju oštećenje  tkiva, kao što su oboljenja jetre ili oboljenja krvi, kao i kod praćenju  istih; kod praćanja terapijskog odgovora kod nekih malignih oboljenja,  kao i kod davanja prognoze istih, da se proceni telesna tečnost (ne  određ