Veza između ishrane i mijelofibroze

 

Ne postoji poznata specifična dijeta za mijelofibrozu. Ali uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, izvorima proteina i zdravim mastima može povećati imunitet, energizirati pacijenta, smanjiti upale i pomoći u kontroli težine. Zdrava ishrana može suzbiti stres izazvan bolešću.

Šta jesti kada imate mijelofibrozu?

Za zdrav život, ishrana treba da bude standardizovana. Dok kreirate dobru ishranu, treba dati prednost proizvodima koji maksimiziraju unos antioksidanata i smanjuju rizik od bolesti.

Antioksidansi kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin E, beta-karoten i likopen bore se protiv slobodnih radikala i mogu pomoći u prevenciji raka. Biljna hrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar i visok krvni pritisak, i pomaže da se maksimalno poveća unos antioksidanata. Hrana sa vlaknima stimuliše pravilno varenje, pomaže kontrolu glikemije, upravlja zdravim lipidima i podržava uravnoteženu mikrobiotu creva. Ženama je potrebno najmanje 25 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje, a muškarcima najmanje 35 grama vlakana dnevno.

Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima može uključivati:

Beta-karoten i likopen (kajsija, šargarepa, bundeva, slatki krompir, paprika itd.)

Vitamin A (spanać, blitva, šargarepa, tikvice, slatki krompir, itd.)

Vitamin B12 (Vitamin B12 se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla: mleku, jogurtu, siru, jajima itd.)

Vitamin C (lisnato povrće kao što su brokoli, repa i senf, dinja, narandža, limun, jagoda, paradajz, paprika itd.)

Vitamin D (pečurke, peršun, ovas, mleko, sir i jogurt, puter, tunjevina, losos, riblje ulje, itd.)

Vitamin E – takođe poznat kao alfa-tokoferol – (avokado, kikiriki, semenke suncokreta, kuvani spanać, itd.)

Gvožđe (tamnozeleno lisnato povrće, melasa, riba, mahunarke, orasi, itd.)

Cruciferno povrće (brokoli, prokulice, karfiol, itd.)

Cela zrna

Mahunarke (pasulj, slanutak, sočivo, pšenica, itd.)

Orašasti plodovi i semenke

MPN istraživačka fondacija navodi hranljive materije koje su važne za ljude sa mijelofibrozom na sledeći način:

Voće kao što su jagode i citrusi

Povrće kao što su zelje, šargarepa, paprika i brokoli

Mahunarke

Orašasti plodovi i semenke

Cela zrna kao što su ovas i kinoa

Zdrave masti kao što su maslinovo ulje i avokado

Izvori proteina kao što su riba, govedina, grčki jogurt, piletina i jaja

Šta treba izbegavati kada imate mijelofibrozu?

Mijelofibroza može izazvati upalu i druge zdravstvene probleme u telu. Neophodno je izbegavati neprirodnu hranu poput prerađene hrane, crvenog mesa, brze hrane, velike količine alkohola, hrane i pića sa visokim sadržajem šećera, prekomerne soli i trans masti.

Izvori:

Healthline.com

Mympnteam.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

NASTAVAK MOJE PRIČE

Гледајте и чекајте код мијелофиброзе: када ово важи?

NEDOSTATAK FOLNE KISELINE